ESOTERICA

Κανένα γεγονός που εναντιώνεται ή αντιτίθεται στην όποια προσωπική κρίση του καθενός δεν μπορεί να ιδωθεί, να εξηγηθεί και τελικώς να γίνει αποδεκτό ως πραγματικό, υπό το κράτος του φόβου και της αμφιβολίας για την πιθανή ύπαρξή του.
(" Το νησί κάτω από την ομίχλη", εκδόσεις Καστανιώτη - 2010)


Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Μικρός ενδιάμεσος απολογισμός

Δεν ξέρω τα πάντα , δεν μπορώ να ξέρω τα πάντα. Όχι ότι είναι τελείως αδύνατον. Αλλά θα ήταν εν μέρει υβριστικό.

Θα μπορούσα πολύ εύκολα και με μεγάλη επιτυχία να προσποιηθώ πως ξέρω τα πάντα.  Οχι ότι δεν είναι δυνατόν. Αλλά θα ήταν γενικώς ανώφελο. 

Θα μπορούσα να πω ότι κάνω ελάχιστα λάθη και ότι σπάνια πέφτω σε παγίδες. Οχι ότι δεν θα μπορούσε να είναι αλήθεια. Αλλά θα ήταν υπερβολή. 

Θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι κατέχω καλά την τέχνη και όλες τις τεχνικές της. Οχι ότι δεν θα το μπορούσα. Αλλά θα ήταν υπερφίαλο.

Δεν ξέρω αν μεταλαμπαδεύω σωστά τις όποιες γνώσεις μου. Όχι ότι είναι κάτι που δεν μπορεί να συμβεί. Αλλά προσπαθώ επιμελώς για το αντίθετο.

Θα μπορούσα να καλύψω τις αδυναμίες  και τα μειονεκτήματά μου προβάλλοντας τα χαρίσματα και τα πλεονεκτήματά μου. Οχι ότι δεν μου είναι εύκολο. Αλλά το θεωρώ άσκοπο από μεριά μου.

Θα μπορούσα να υποκρύψω γνώσεις και μεθόδους, αφήνοντας απορίες και σύγχυση εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει ξεκάθαρη άποψη και συνεισφορά. Οχι ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί . Αλλά θα ήταν ανέντιμο.

Θα μπορούσα να δικαιολογηθώ, να δικαιολογήσω, να παραπλανήσω, να πείσω και να αρνηθώ. Οχι ότι θα ήταν τελείως αφύσικο. Αλλά το θεωρώ ποταπό.

Θα μπορούσα να μην κοιτώ κατάματα, να μην έχω επαφή , να μην αποζητώ τη διάδραση...  χωρίς τον κίνδυνο να φαίνομαι οτι ξεχνώ 
θα μπορούσα να παπαγαλίζω, να απαγγέλω ή να διαβάζω απρόσωπα γνώσεις άλλων... χωρίς να φαίνομαι ότι υπολείπομαι 
θα μπορούσα να παρουσιάζομαι τέλειος, απόλυτος και επαϊων... χωρίς τον κίνδυνο να κατηγορηθώ για έλλειψη,
Θα  μπορούσα να μιλάω απόσωπα, γλυκερά, καθαρά και με άρθρωση, μην αφήνοντας περιθώριο απάντησης ή συμμετοχής,...χωρίς να εμπλακώ συναισθηματικά ή να έρθω σε δύσκολη θέση από σχόλια και παρατηρήσεις
Θα μπορούσα να αποκομίζω περισσότερα κάνοντας λιγότερα...χωρίς να κρίνομαι 

Θα μπορούσα χιλιάδες άλλα πράγματα ,  δεν θα ήμουν όμως  εγώ, παρών, ζωντανός ως άνθρωπος και όχι ως μηχανή! Η αιτία επιδιώκω να είμαι κι όχι το αποτέλεσμα.

Προτιμώ να μεταδίδω , να συμμετέχω, να συνεισφέρω, να εμπλέκομαι,  να ξεχνώ, να παραλείπω,   να αισθάνομαι, να υπολείπομαι,  να γίνομαι αποδεκτός, να αμφισβητούμαι, να κατηγορούμαι και να κρίνομαι.

Μάλλον κερδίζω παρά χάνω!

1 σχόλιο:

  1. Μικρα καθημερινα ερωτηματα(στον εαυτό)ως σκεπτομενοι άνθρωποι που βασανιζονται να βγάλουν τις σκεψεις τους περιπατο.Σε άλλα μέρη, να γνωρίσουν νέους ανθρώπους και καταστασεις.
    Το βίωσα και σε καταλαβαινω. Μην φορτώνεις τον εαυτό σου με βάρη και ενοχες, ετοιμοπαράδοτες σκέψεις ασήμαντων ανθρώπων που καταπιάνονται να συσχετιζουν την απειρια τους να παρουν θέση στην ζωη τους με την γνώση κάποιων αλλων, που διακαώς θέλουν ναα την φανερώσουν, είτε σαν δασκαλοι,είτε σαν κριτες του εαυτού τους.
    Μακάρι οι στοχασμοί και οι απολογισμοί να ηταν μια συνήθεια όλων των ανθρωπων και να την αντανακλάει ο ένας στον άλλον, με την ελπίδα να γινόμασταν καλύτεροι.
    Περαστικά!
    η γνώση είναι γιατρικό
    η αυτογνωσία αντίδοτο στην άρνηση των άλλων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή